موضوعات مدنی

روش های مطالبه وجه چک

دارنده چک می‌تواند به چهار طریق برای وصول چک اقدام کند.
روش های مختلف مطالبه وجه چک

دارنده وجه چک از چه روش هایی می تواند چک خود را مطالبه کند

روش اول: شکایت کیفری بابت صدور چک بلامحل

دارنده چک می‌تواند شکایت کیفری در دادسرا مطرح کند. قانون، برای صدور چک بلامحل، مجازات تعیین کرده است. به عبارتی صدور چک بلامحل جرم است و بسته به مبلغ آن برای صادرکننده تا 2 سال زندان دارد. در نتیجه دارنده چک می‌تواند در صورت برگشت چک، شکایت کیفری علیه صادرکننده مطرح کند.
البته دارنده چک برگشتی برای اینکه بتواند شکایت کیفری مطرح کند،  باید شرایطی داشته باشد. یادداشت شرایط شکایت کیفری بابت صدور چک بلامحل را مطالعه نمایید.

روش دوم: طرح دعوای حقوقی با خواسته مطالبه وجه چک

دارنده چک می‌تواند با طرح دعوای حقوقی مطالبه وجه چک و درخواست صدور قرار تأمین خواسته، در دادگاه، اموال و حساب‌های بدهکار را سریعا توقیف کند. البته در این حالت دادگاه مراحلی را طی می‌کند و ممکن است پرونده تا 2 سال زمان ببرد. یادداشت مراحل طرح دعوای حقوقی را مطالعه نمایید.

روش سوم: مطالبه وجه چک از طریق اجرائیات دادگستری

در حال حاضر در خصوص چک‌های صیادی، دارنده چک می‌تواند به محض اینکه چک برگشت خورد به اجرای احکام دادگستری محل اقامت بدهکار مراجعه کند و فوراً اموال و حساب‌های بدهکار را توقیف کند.
مراحل این روش:
  • تنظیم درخواست صدور برگه اجرائیه برای چک برگشت خورده
  • مراجعه به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک و ارسال درخواست تنظیم شده به اجرای احکام دادگستری.
نکته: با توجه به اینکه صادرکننده چک صیادی در سامانه ثنا ثبت نام کرده است، دفتر خدمات الکترونیکی قضایی درخواست را به اجرای احکام صالح برای صدور اجرائیه، به صورت سیستمی ارسال می‌کند. (معمولاً درخواست به دادگاه محل اقامت خوانده یا بدهکار، ارسال می‌شود)
  • واحد ارجاع دادگستری درخواست شما را به یک شعبه ارسال می‌کند. شعبه مربوطه برگه اجرائیه صادر می‌نماید. بعد از اینکه مدت اجرائیه تمام شود شما با مراجعه به شعبه، درخواست تشکیل پرونده اجرایی می‌دهید. سپس یکی از شعبات اجرای احکام پرونده را  تشکیل می‌دهد. بعد از تشکیل پرونده درخواست توقیف حساب‌ها و اموال بدهکار را به شعبه اجرا می‌دهید.
نکته: در این روش دیگر شما نیازی به ثبت دادخواست مطابق روش دوم نیستید و هزینه دادرسی هم پرداخت نمی‌کنید. این روش کل پروسه دادگاه را حذف کرده است. دارنده سفته این امکان را ندارد.

روش چهارم: مطالبه وجه چک از طریق اجرائیات ثبت

 چک یک سند در حکم لازم‌الاجرا است. در نتیجه دارنده وجه چک بعد از برگشت به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند و با صدور اجراییه، موضوع به اجرای ثبت ارجاع می‌شود. بعد از تشکیل پرونده، دارنده، اموال بدهکار و حسابهایش را توقیف می نمایید.

 

نویسنده محمدعلی پوریانیک

دیدگاهتان را بنویسید