موضوعات مدنی

توقیف فوری اموال (تأمین خواسته)

تأمین خواسته چیست

توقیف فوری اموال (تأمین خواسته)

تأمین خواسته چیست؟

   برای توقیف فوری اموال بدهکار (تأمین خواسته) باید ابتدا برای این موضوع درخواست خود را به دادگاه بدهید. تأمین در لغت به معنای حفظ کردن یا امن کردن است.  خواسته هم آن چیزی می گویند که خواهان، آن را می‌خواهد. در نتیجه تامین خواسته یا توقیف فوری اموال، یعنی حفظ کردن یا در امان نگه داشتن خواسته است.
   زمانی که خواهان (شاکی) شکایت خود را در دادگاه مطرح می‌کند تا زمان دریافت طلب یا رسیدن به خواسته‌ خود، ممکن است نزدیک به 2 سال طول بکشد. یعنی شما اگر طلبی از شخص داشته باشید از زمانی که در دادگاه، شکایت خود را مطرح می‌کنید تا زمانی که بخواهید طلب خود را دریافت کنید باید مراحلی را که فرآیند دادرسی می‌گویند طی کنید.
   در این مدت زمان طولانی رسیدگی، ممکن است شخص بدهکار، اموال خود را بفروشد یا از دسترس خارج کند به نحوی که شما نتوانید به خواسته خود برسید.
   در این صورت قانون به شما اجازه داده است قبل از اینکه طرف بخواهد اموال را منتقل کند بتوانید آن ها را توقیف نمایید. مثلا املاک شخص، خودرو، حساب ها، سهام و از این دست موارد را رسما توقیف کنید. به این توقیفی که شما قبل از اینکه درگیر زمان طولانی رسیدگی بشوید، تأمین خواسته (حفظ کردن خواسته) می‌گویند.
   در صورتی که شما از طریق تأمین خواسته اموال شخص را در کوتاهترین زمان بتوانید توقیف کنید، دیگر خیالتان راحت بوده و مراحل رسیدگی به پرونده شما هر چقدر زمان بر شود، اطمینان دارید که به خواسته خود می‌رسید. البته تامین خواسته موارد و شرایطی دارد که در مقاله دیگری در مورد آن توضیح داده‌ایم.
  نکته: علاوه بر تأمین خواسته قانون مورد دیگری به نام دستور موقت را هم تعریف کرده که می‌توان برای توقیف اموال بدهکار، از آن هم استفاده کرد. البته دستور موقت با تأمین خواسته تفاوت‌های زیادی دارد که در این مقاله نمی‌گنجد.
 به عنوان مثال در سال 1399 بنده پرونده‌ای با موضوع مطالبه وجه چک به عنوان وکیل در دادگاه مطرح کردم. همان زمان با دادخواست مطالبه وجه چک، تامین خواسته اموال خوانده را نیز مطرح کردم. که ظرف حدود 2 هفته رای آن به شرح زیر صادر شد:

دادنامه

خواهان با وکالت آقای محمدعلی پوریانیک
خواسته ها: .1  تامين خواسته
   گردشکار: خواهان بطرفيت خوانده دادخواستی بخواسته فوق تقديم و درخواست رسيدگی و صدور قرار تأمين خواسته به استناد مدارک موجود در پرونده را نموده است که پس از قبول دادخواست و ارجاع آن به اين دادگاه و ثبت به کلاسه فوق در وقت فوق العاده شعبه … دادگاه عمومی حقوقی تهران به تصدی امضاء کننده ذيل و در غياب طرفين دعوی تشکيل است. پس از بررسی اوراق پرونده و فراهم بودن موجبات اجابت خواسته؛ ختم رسيدگی را اعلام و بااستعانت از ذات اقدس الهی به شرح ذيل مبادرت به صدور رأی می نمايد…

اعتراض به قرار تامین خواسته

در صورتی که خوانده اعتراضی داشته باشد دادگاه در اولین جلسه، به اعتراض رسیدگی کرده و نسبت به آن تعیین تکلیف می‌کند.

شرایط تأمین خواسته

 

مطالب مربوط به این بخش شامل: موارد و شرایط تامین خواستهچگونه اموال یک شخص را فوری توقیف کنیم؟، توقیف اموال در پرونده های کیفری(تامین خواسته کیفری، است.

نویسنده: محمدعلی پوریانیک

دیدگاهتان را بنویسید