موضوعات مدنی

شرایط تأمین خواسته

شرایط تأمین خواسته

موارد و شرایط تأمین خواسته چیست

     شرایط تأمین خواسته چیست؟

    با توجه به طولانی بودن جریان دادگاه، از زمانی که شما شکایت خود را مطرح می‌کنید. تا وقتی که بخواهید به خواسته خود برسید. ممکن است شما قصد داشته باشید اموال طرف شکایت خود را سریعا توقیف کنید تا شخص نتواند در طول مدت رسیدگی به پرونده در دادگاه، از فرصت استفاده و اموال خود را منتقل یا از دسترس خارج کند. در این صورت می توانید از تامین خواسته (توقیف و حفظ خواسته قبل از رسیدگی دادگاه) استفاده کنید. استفاده از تامین خواسته شرایطی دارد که در ادامه بیان می‌شود:

 پرداخت خسارت احتمالی

خسارت احتمالی چیست؟ وقتی که شما درخواست تأمین خواسته را می‌دهید، با توجه به مدارکی که دارید، دادگاه ممکن است از شما بخواهد که مبلغی را به حساب دادگستری واریز نمایید. این مبلغ برای این است که چنانچه شما بعد از رسیدگی پرونده در دادگاه، نتوانستید ادعای خود را ثابت کنید و رای به ضرر شما صادر شد، طرف دعوا یا خوانده با توجه به اینکه ماهها مالش را توقیف کرده‌اید بتواند خسارت خود را از محل همان مبلغ پرداختی، بگیرد. حال اگر رای به نفع شما صادر شود، آن مبلغ به حساب شما برگردانده می‌شود. به این مبلغ به اصطلاح حقوقی تامین خسارت احتمالی می‌گویند با تامین خواسته اشتباه نشود.

موردی که دادگاه بدون هیچ مبلغی (خسارت احتمالی) درخواست تأمین خواسته را می پذیرد.

1)   اگر مدرک شما برای طرح شکایت، سند رسمی باشد در این صورت دادگاه، بدون هیچ هزینه‌ای (تامین خسارت احتمالی) با درخواست تأمین خواسته شما موافقت می‌کند. حالا سند رسمی چیست؟ مطابق قانون (ماده 1287 قانون مدنی) سند رسمی یه سندی گفته می‌شود که:
                  الف: اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی، سند را  تنظیم کرده باشد. مثلا شخصی در یک دفتر اسناد رسمی طی یک اقرارنامه، اقرار می‌کند که مبلغ 100 میلیون تومان به شما بدهکار است. این اقرارنامه چون در دفتر اسناد تنظیم شده سند رسمی است.
                ب) یک مامور رسمی یا کارمند رسمی در حدود صلاحیتی که دارد برگه ای را تنظیم می‌کند. مثل رای دادگاه یا گزارش اصلاحی یک قاضی.
 2) اگر مدرک شما برای شکایت، چک، سفته و یا برات باشد در این مورد هم، دادگاه بدون هیچ هزینه ای با درخواست تأمین خواسته موافقت می‌کند.
 3) در صورتی که دعوای خود را علیه شخص متوقف (ورشکسته) در دادگاه مطرح کنید. اگر تاجری مدعی ورشکستگی بود و شما به عنوان طلبکار ایشان بودید چنانچه درخواست تأمین خواسته علیه وی بدهید بدون پرداخت مبلغ خسارت احتمالی، با درخواست شما موافقت می‌شود.

 

موردی که دادگاه برای قبول کردن درخواست تامین خواسته از شما مبلغی را دریافت می‌کند.

   در غیر از موارد مذکور در فوق چنانچه شما درخواست تأمین خواسته بدهید باید مبلغی را که دادگاه تعیین می‌کند به عنوان «خسارت احتمالی» بپردازید تا دادگاه با درخواست شما موافقت کند. با توجه به قانون، نوع تامین خسارت احتمالی باید حتما پول باشد. همانطور که قبلا گفته شد این مبلغ به این خاطر از شاکی (خواهان) گرفته می شود که اگر ایشان نتوانست ادعای خود را ثابت کند و رای به ضرر وی صادر شد، شخصی که مال وی چند ماه، توقیف شده، بتواند خسارت خود را دریافت کند.

میزان مبلغ خسارت احتمالی چقدر است؟

   قانون میزان مبلغی که شما باید برای خسارت احتمالی پرداخت کنید را مشخص نکرده است. میزان آن را همان دادگاهی که درخواست را رسیدگی می‌کند باید اعلام کند. در این خصوص دادگاه میزان خساراتی را که ممکن است به شخصی که اموالش توقیف می‌شود، برآورد می‌کند، که این میزان برآورد بستگی به نوع اموال توقیف شده، مدت توقیف اموال و … دارد. دادگاه بعد از تعیین میزان خسارت احتمالی به خواهان ابلاغ می کند که ظرف مدت مشخصی، پول را به حساب دادگستری واریز کند تا با صدور قرار تامین خواسته وی موافقت شود.

آیا دادگاه باید با درخواست تأمین خواسته موافقت کند یا اختیار دارد آن را نپذیرد؟

باید این نکته را بدانید که در موارد زیر دادگاه باید با درخواست شما موافقت کند و نمی تواند آن را رد کند:
  • مدارک شما سند رسمی باشد. در بالا توضیح داده شد.
  • مدارک شما شامل چک، سفته و برات باشد.
  • خواسته ای که میخواهید آن را توقیف کنید در معرض از بین رفتن باشد، چه طرف بخواهد انتقال دهد یا از دسترس خارج کند.
  • در صورتی که شاکی (خواهان) خسارت احتمالی را نقدا به دادگاه پرداخت کند.

 

توقیف فوری اموال (تأمین خواسته)

مطالب مرتبط با این بخش شامل: توقیف فوری اموال(تامین خواسته)

نویسنده: محمدعلی پوریانیک

دیدگاهتان را بنویسید