موضوعات تجاری

هیات مدیره چه اختیاراتی ندارد؟

اقداماتی که هیات مدیره نمی تواند در یک شرکت آن‌ها را انجام دهد.

1). تغییر مواد اساسنامه: مطابق قانون هیچ هیات مدیره‌ای حق ندارد، مواد اساسنامه را با تصمیمات خود تغییر دهد. نمونه اساسنامه یک شرکت را می‌توانید از اینجا ملاحظه کنید. هیچ کدام از اساسنامه‌های این شرکت‌ها قابل تغییر به وسیله هیات مدیره نیستند. به عنوان مثال یکی از موارد مربوط به اساسنامه تغییر آدرس شرکت است و هیات مدیره اختیار تغییر آدرس شرکت را ندارد. در این مورد هیأت مدیر اختیار ندارد.
عدم اختیار هیأت مدیره برای تغییر اساسنامه شرکت

هیأت مدیره اختیار ندارد مواد اساسنامه را تغییر دهد

2). هیچ هیات مدیره‌ای نمی‌تواند سرمایه شرکت را تغییر دهد. افزایش و کاهش سرمایه از اختیارات مجمع عمومی فوق‌العاده است.
ممنوعیت تغییر سرمایه برای هیأت مدیره

هیأت مدیره نمی تواند سرمایه شرکت را افزایش یا کاهش دهد

3). انحلال شرکت. هیات مدیره یک شرکت به هیچ عناون حق ندارد راجع به انحلال یا عدم انحلال شرکت تصمیم بگیرد و تصمیماتش به خودی خود باطل است.

نداشتن برخی اختیارات توسط هیأت مدیره

4) تعیین هیات مدیره برای شرکت. هیات مدیره خود توسط مجمع عمومی عادی سالانه یا عادی به طورفوق‌العاده تعیین می‌شود لذا نمی‌تواند هیات مدیره تعیین نماید.
5) تعیین رزنامه کثیرالانتشار شرکت: هر شرکتی یک روزنامه کثیرالانتشار برای انتشار آگهی‌های خود دارد و داشتن حداقل یک روزنامه الزامی است. اما هیات مدیره این روزنامه را تعیین نمی‌کند و چنین اختیاری ندارد.
6) ایجاد امتیاز برای برخی از سهامدارها: هیئت مدیره به هیچ عنوان حق ندارد تفاوت و تمایز بین سهاداران شرکت قائل شود و یا برای برخی سهامدارها امتیاز بیشتری در نظر بگیرد. در صورت تصمیم‌گیری در این خصوص دیگر سهامداران حق طرح شکایت علیه شرکت و هیات مدیره را دارند.
7) تبدیل سهام بانام به بی‌نام یا برعکس: هیات مدیره به هیچ عنوان حق ندارد تغییری در نوع سهام در شرکت ایجاد کند مثلا سهام بانام را به بی‌نام تبدیل کند یا برعکس
8) تصویب صورت‌های مالی: شرکت زمانی که طی یک سال حسابرسی می‌شود و کلیه حساب‌های شرکت به صورت دقیق بررسی می‌شود در نتیجه بررسی انجام شده توسط حسابرس تبدیل به یک سند می‌شود که به آن صورت‌های مالی می‌گویند. این سند باید توسط مجمع عمومی عادی سالانه(سالیانه) یا بطورفوق‌العاده تصویب شود و هیات مدیره حق تصویب این سند را ندارد و فقط باید شرایط آماده کردن صورت‌های مالی را فراهم نموده و آن را تنظیم کند و به بازرس تحویل دهد.
9) هیات مدیره باید در چارچوب موضوع شرکت عمل کند و نمی‌تواند خارج از آن عمل کند.

مطالب مرتبط: چه مواردی را قبل از ورود به هیات مدیره باید بررسی کنید؟

نویسنده: محمدعلی پوریانیک

دیدگاهتان را بنویسید