موضوعات تجاری

مراحل افزایش سرمایه در شرکت بورسی

مراحل افزایش سرمایه در شرکت بورسی

افزایش سرمایه در شرکت بورسی چه مراحلی دارد

راهنماي افزایش سرمایه شرکت‌هاي سهامی عام(بورسی)

افزایش سرمایه در شرکت هاي سهامی عام قوانین و مقررات خاصی دارد در مرحله اول بایستی مجوز افزایش سرمایه از سازمان بورس و أوراق دریافت شود. در نتیجه اولین قدم این است که بفهمیم آیا برای افزایش سرمایه نیاز به مجوز بور داریم یا خیر؟

بخش نخست: مشخص شدن معافیت از ثبت در بورس یا شامل شدن ثبت در بورس

شرکت هاي سهامی عام، قبل از اقدام به انجام افزایش سرمایه باید نسبت به تعیین وضعیت معافیت یا عدم معافیت سهام جدید ناشی از افزایش سرمایه از ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام نمایند.
تشخیص معافیت یا عدم معافیت تنها بر عهدة سازمان بورس و اوراق بهادار (مدیریت بازار اولیه -ادارة تمرکز اطلاعات نهادهاي عمومی) بوده و لازم است این موضوع از سازمان بورس و اوراق بهادار استعلام شود.
شرکت‌هاي سهامی عام با دریافت نامۀ معافیت از ثبت از سازمان بورس و اوراق بهادار، می توانند مراحل افزایش سرمایه را با رعایت قوانین و مقررات مربوطه (بدون نیاز به مجوز افزایش سرمایه از سازمان بورس و اوراق بهادار) عملی سازند.
نمونه نامه معافیت ثبت
مجوز بورس

نامه مربوط به مجوز بورس یرای افزایش سرمایه

بخش دوم: صدور مجوز برای افزایش سرمایه

تمامی شرکت هایی که نزد سازمان بورس و اوراق بهادار به ثبت رسیده یا طبق قوانین و مقررات، مشمول ثبت نزد سازمان هستند، باید به منظور انجام افزایش سرمایه، اقدامات زیر را انجام دهند:

1) گام اول: ارسال و انتشار مستقیم گزارش توجیهی هیات مدیره در خصوص افزایش سرمایه و گزارش بازرس قانونی در سامانۀ کدال

ناشران(شرکت ها) باید پس از تهیه گزارش توجیهی هیات مدیره در خصوص افزایش سرمایه و گزارش بازرس قانونی شرکت در این رابطه، نسبت به افشاي مستقیم آنها براساس دستورالعمل مراحل زمانی افزایش سرمایه، در سامانۀ کدال اقدام نمایند.

گزارش توجیهی هیأت مدیره در خصوص افزایش سرمایه

2) گام دوم: ارسال مدارك و مستندات افزایش سرمایه

نکاتی که باید به آنها توجه کنید:
_ شرکت ها باید کلیۀ مدارك و مستندات مربوطه را از طریق سامانه کدال(بخش گزارشات جدید- قسمت صدور مجوز افزایش سرمایه) به مدیریت نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس و اوراق بهادار- ادارة نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار سرمایه اي- ارسال کنند.
_ تمامی فرم هاي مراحل افزایش سرمایه در سایت سازمان بورس و اوراق بهادار به آدرس: Seo.ir  در بخش معاونت نظارت بر بورس ها و ناشران- مدیریت نظارت بر بازار اولیه – ادارة نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار سرمایه اي در دسترس است.
_ در تمامی مراحل افزایش سرمایه، شرکت ها باید مطابق دستورالعمل مراحل زمانی افزایش سرمایه اقدام کنند.
ناشران باید به منظور دریافت مجوز افزایش سرمایه، مدارك و مستندات زیر را براي سازمان ارسال کنند.
  1) تکمیل تقاضاي ثبت سهام ناشی از افزایش سرمایه بصورت سیستمی در سامانۀ کدال در قسمت مربوطه.
  2) فرم تکمیل شدة بیانیۀ ثبت افزایش سرمایه به شرح زیر:
_ شرکت‌هاي تولیدي و خدماتی، فرم ب – 1/2
_  بانک‎‌‌ها و لیزینگ‌ها، فرم ب – 2/2
_  سرمایه‌گذاري‌ها و هلدینگ‌ها، فرم ب – 3/2
_  شرکت‌هاي بخش انبوه‌سازي، املاك و مستغلات، فرم ب –  4/2

 

بیانیه ثبت باید مطابق با فرمت نمونه، در پروندة افزایش سرمایه- قسمت سایر مدارك، بصورت Pdf بارگذاري شود.
  3) گزارش هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق‌العاده در خصوص توجیه افزایش سرمایه به همراه اظهارنظر بازرس قانونی نسبت به آن
  4) نامه متعهد پذیره‌نویس(شخص حقوقی معتبر) مبنی بر خرید کلیه سهام پذیره‌نویسی نشده در مدت 5 روز پایانی مهلت عرضه عمومی(در صورتی که محل افزایش سرمایه درخواستی مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدي / آورده نقدي باشد)

«در صورتیکه صورت هاي مالی متعهد پذیره‌نویس در سامانه کدال موجود نباشد، ضروري است آخرین صورت‌هاي مالی حسابرسی شده متعهد پذیره‌نویس نیز ارائه شود»

  5) فیش واریز کارمزد رسیدگی به درخواست افزایش سرمایه، معادل نیم در هزار مبلغ افزایش سرمایۀ درخواستی حداکثر به مبلغ 200 میلیون ریال به علاوة مالیات بر ارزش افزوده مصوب مطابق قانون بودجه کل کشور براي سال ارائه درخواست به حساب سیبا به شمارة 0103402911003 به نام سازمان بورس و اوراق بهادار نزد بانک ملی شعبۀ بورس
  6) تاییدیه بانک مرکزي/ بیمه مرکزي(در صورت افزایش سرمایۀ بانک‌ها / بیمه ها)
  7) گزارش فنی و اقتصادي طرح موضوع افزایش سرمایه با تأیید مشاور فنی طرح(در صورتی که هدف از افزایش سرمایه اجراي طرح‌هاي توسعه و نوسازي باشد)

3) گام سوم: مجوز موافقت با انجام افزایش سرمایه یا عدم موافقت با انجام افزایش سرمایه

اطلاعات و مستندات ارسالی توسط سازمان بورس و اوراق بهادار بررسی گردیده و نتیجۀ بررسی ظرف مهلت قانونی تعیین شده به متقاضی اعلام خواهد شد. در صورت موافقت سازمان، مجوز برگزاري مجمع عمومی فوق العاده یا جلسۀ هیات مدیره به متقاضی اعطا می شود.  در صورت عدم موافقت با افزایش سرمایه، این موضوع طی نامه‌اي به اطلاع مدیرعامل شرکت خواهد رسید.

4) گام چهارم: برگزاري مجمع عمومی فوق‌العاده/ جلسه هیات مدیره

بعد از دریافت مجوز افزایش سرمایه از سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت باید حسب مورد نسبت به برگزاري مجمع عمومی فوق‌العاده یا جلسۀ هیات مدیره(درصورتیکه افزایش سرمایه قبلاً به هیات مدیره تفویض شده باشد.) براي تصویب افزایش سرمایه با رعایت قوانین و مقررات اقدام نماید.
«شرکت‌هایی که افزایش سرمایۀ آنها از محل سودهاي تقسیم نشده، اندوخته ها و مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها یا ترکیبی از این محل ها انجام می شود، نیازي به طی کردن گام های پنجم الی هفتم نیست.»

https://pourya-vakil.com/%d8%b5%d9%88%d8%b1%d8%aa%d8%ac%d9%84%d8%b3%d9%87-%d9%85%d8%ac%d9%85%d8%b9-%d8%b9%d9%85%d9%88%d9%85%db%8c-%d9%81%d9%88%d9%82-%d8%a7%d9%84%d8%b9%d8%a7%d8%af%d9%87-%d8%a7%d9%81%d8%b2%d8%a7%db%8c%d8%b4/

5: گام پنجم) افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شدة سهامداران و آوردة نقدي/آوردة نقدي- تایید آگهی پذیره نویسی سهام

شرکت پس از برگزاري مجمع عمومی فوق العاده یا جلسۀ هیات مدیره، به منظور تایید آگهی پذیره نویسی توسط سازمان بورس و اوراق بهادار و شروع دورة پذیره نویسی، مدارك زیر را ارسال می کند:
_ طرح آگهی پذیره نویسی سهام در دست انتشار(بصورت سیستمی در بخش آگهی پذیره نویسی سهام در سامانۀ کدال موجود است)
_ فرم تکمیل شده تأییدیۀ بانک در خصوص اختصاص حساب بانکی براي افزایش سرمایۀ شرکت(فرم ح – 4)

6) گام ششم: شروع دورة پذیره نویسی

پس از تأیید آگهی پذیره نویسی، توسط سازمان بورس و اوراق بهادار، آگهی مربوطه در روزنامه کثیرالانتشار شرکت منتشر و پذیره‌نویسی با رعایت قوانین و مقررات انجام می‌شود. در این رابطه شرکت باید پس از چاپ آگهی پذیره نویسی، این موضوع را نیز از طریق سامانۀ کدال اطلاع رسانی کند.

نمونه آگهی
آگهی پذیره نویسی برای افزایش سرمایه

نمونه آگهی پذیره نویسی برای افزایش سرمایه

7) گام هفتم: شروع دوره عرضه عمومی حق تقدم‌هاي استفاده نشده

در صورتی که همه سهامداران از حق تقدم خود استفاده نکنند، شرکت باید جهت اخذ مجوز عرضه عمومی، مدارک و مستندات زیر را اسال کند:
  • طرح اعلامیۀ پذیره نویسی سهام در دست انتشار
  • فرم تکمیل شده تأییدیۀ بانک در خصوص مانده حساب افزایش سرمایه پس از مهلت استفاده از حق تقدم
  • تأییدیۀ حسابرس و بازرس قانونی مبنی بر اعلام مبلغ مطالبات قابل تبدیل سهامداران به سرمایه. در صورتی که بخشی از افزایش سرمایه از طریق انتقال مطالبات سهامداران به حساب سرمایه تحقق یافته است.
  • صورتخلاصه افزایش سرمایه در این مرحله طی نامهاي در سربرگ شرکت.
  • لوح فشردة حق تقدم هاي استفاده نشده بر اساس فرمت مورد تایید شرکت سپرده گذاري مرکزي اوراق بهادار و تسویه وجوه(اصل لوح فشرده حسب مورد باید به ادارة نظارت بر ناشران بورسی یا فرابورسی ارائه شود)
فرم‌های مربوطه در سایت سازمان بورس موجو است.
پس از بررسی مدارك و مستندات، سازمان بورس و اوراق بهادار، مجوز انتشار طرح اعلامیۀ پذیره نویسی را خطاب به ادارة ثبت شرکت ها صادر می کند.
پس از دریافت تأییدیه از سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت باید طرح اعلامیۀ پذیره نویسی را جهت دریافت مجوز انتشار به مرجع ثبت شرکت‌ها تسلیم نماید. بعد از تأیید مرجع ثبت شرکت‌ها، شرکت می‌تواند نسبت به انتشار طرح اعلامیۀ پذیره نویسی در روزنامه‌(هاي) خود و دو روزنامۀ کثیرالانتشار مطابق با مادة 177 قانون تجارت) و شروع عرضۀ عمومی حق تقدم‌هاي استفاده نشده با رعایت قوانین و مقررات اقدام نماید.
مجوز اداره ثبت شرکت ها و انتشار آگهی
مجوز اداره ثبت

نمونه مجوز اداره ثبت شرکت ها

 

اعلامیه پذیره نویسی حق تقدم استفاده نشده

نمونه اعلامیه پذیره نویسی حق تقدم استفاده نشده برای افزایش سرمایه

در این رابطه شرکت باید پس از چاپ اعلامیۀ پذیره نویسی، این موضوع را نیز از طریق سامانۀ کدال اطلاع رسانی کند.
چنانچه تمامی سهامداران در مهلت تعیین شده از حق تقدم خرید سهام جدید استفاده نمایند، نیازي به طی نمودن مرحلۀ هفتم نیست.

8) گام هشتم: تکمیل افزایش سرمایه

پس از پایان مهلت آگهی پذیره نویسی و فروش تمامی حق تقدم‌هاي استفاده نشده، شرکت نسبت به تکمیل فرآیند افزایش سرمایه با ارسال مدارك و مستندات زیر اقدام می کند.
  • فرم تکمیل شدة تأییدیۀ بانک در خصوص ماندة حساب در پایان دورة عرضۀ عمومی
  • تأییدیۀ حسابرس و بازرس قانونی مبنی بر اعلام هزینه‌هاي مرتبط با فروش حق تقدم‌هاي استفاده نشده و افشاي اطلاعیۀ پرداخت وجوه ناشی از حق تقدم‌هاي استفاده نشده در سامانۀ کدال
  • فرم درخواست سپرده‌گذاري
  • صورت‌خلاصه افزایش سرمایه در این مرحله طی نامه‌اي در سربرگ شرکت.
پس از بررسی مدارك و مستندات، سازمان بورس و اوراق بهادار، مجوز ثبت افزایش سرمایه را خطاب به ادارة ثبت شرکت ها صادر می‌نماید.
شرکت‌هایی که افزایش سرمایۀ آنها از محل سودهاي تقسیم نشده، اندوخته ها و مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها یا ترکیبی از این محل‌ها انجام می‌شود، به منظور تکمیل فرآیند افزایش سرمایه تنها فرم درخواست سپرده‌گذاري و درخواست ثبت افزایش سرمایه را ارائه می‌نمایند.

9) گام نهم: ثبت افزایش سرمایه

پس از دریافت تأییدیۀ تکمیل فرآیند افزایش سرمایه و مجوز ثبت افزایش سرمایه از سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت باید با مراجعه به مرجع ثبت شرکت‌ها با رعایت قوانین و مقررات نسبت به ثبت افزایش سرمایه اقدام نماید. در این رابطه آگهی ثبت افزایش سرمایه(صادر شده توسط ادارة ثبت شرکتها) توسط شرکت از طریق سامانۀ کدال منتشر می‌شود.

 

مراحل افزایش سرمایه شرکت سهامی عام غیر بورسی

 

مطالب مرتبط: مراحل افزایش سرمایه در شرکت سهامی عام غیر بورسی(ساده و کاربردی)، شرایط آگهی دعوت در شرکت های سهامی، گزارش توجیهی هیات مدیره در خصوص افزایش سرمایه، دادخواست انحلال شرکت موضوع ماده 141 لایحه اصلاحی قانون تجارت، افزایش سرمایه در یک شرکت چیست؟، چگونه می توان سرمایه یک شرکت را افزایش داد؟

نوشته شده توسط محمدعلی پوریانیک

دیدگاهتان را بنویسید