موضوعات ملکی و ثبتی

دعوای الزام به اخذ پایانکار

الزام به اخذ پایان کار

دعوای الزام به اخذ پایان کار و نحوه دریافت آن

پایان کار چیست؟

        سندی است که شهرداری بعد از پایان یافتن عملیات ساخت یک بنا یا ساختمان با تقاضای مالک یا وکیل قانوی وی، صادر می‌کند. برای صادر شدن پایان کار چند مورد توسط شهرداری بررسی می‌شود. به عنوان مثال بنای ساخته شده نباید خلافی داشته باشد، ساختمان نباید به شهرداری بدهی داشته باشد. یا بنای ساخته شده باید مطابق قوانین شهرسازی ساخته شده باشد.
نکته: گاهی شهرداری به دلایل ناموجه، گواهی پایان کار را صادر نمی‌کند در این صورت می‌توانید با طرح دعوای الزام شهرداری به صدور گواهی پایان کار، شهرداری را ملزم به صدور گواهی پایان کار نماید.

دریافت پایان کار بر عهده کیست؟

     دریافت پایان کار بر عهده مالک است اما اگر ساختمانی بر اساس مشارکت بنا شده باشد، معمولا سازنده تعهد دارد تا پایان کار را دریافت کند. البته سازنده از مالک ملک وکالت در این خصوص می‌گیرد.

طرفین دعوای الزام به دریافت پایان کار:

خواهان: ممکن است خواهان خریدار ملکی باشد که پایان کار ندارد یا اعتبار پایان کار آن تمام شده است،
     خوانده: معمولا کسی است که مطابق قانون باید پایان کار ساختمان را بگیرید مثل مالک یا شخصی که بر أساس قرارداد ملزم شده است پایان کار ساختمان را بگیرد. مثل سازنده، یا خوانده می‌تواند شهرداری باشد.

کدام دادگاه به دعوای الزام به اخذ پایان کار رسیدگی می‌کند؟

     با توجه به اینکه همه دعاوی مربوط به ملک در دادگاه محل وقوع ملک رسیدگی می‌شود، دعوای الزام به اخذ گواهی پایان کار نیز در دادگاه محل وقوع ملک رسیدگی می‌شود.

حکم الزام به دریافت گواهی پایان کار چگونه اجرا می‌شود؟

     زمانی که رای به نفع شاکی(خواهان) صادر و در دادگاه تجدیدنظر قطعی شد، پرونده به دادگاه بدوی برگردانده می‌شود. در این صورت محکوم‌له (کسی که رای به نفعش صادر شده) یا خواهان، به دادگاه بدوی رفته و درخواست صدور برگه اجرائیه می‌کند. برگه اجرائیه سندی است که به شخص محکوم‌علیه اعلام می‌کند تا ظرف مهلت 10 روز نسبت به اجرای حکم اقدام کند.
    در صورتی که در مهلت اعلامی، محکوم‌علیه حکم را اجرا نکند، خواهان مجددا به دادگاه رفته و درخواست می‌کند پرونده اجرایی تشکیل شود. دادگاه بدوی، خواهان را به قسمت اجرای احکام راهنمایی می‌کند تا پرونده تشکیل شود. اجرای احکام بعد از تشکیل پرونده اجرایی به خواهان شماره پرونده و شماره بایگانی می‌دهد. سپس با دریافت نوبت از طریق سیستم عدل ایران، به شعبه اجرای احکام مراجعه کرده و درخواست اجرای حکم می‌کند. اگر محکوم‌علیه مجددا با ابلاغ شعبه اجرای احکام حکم را اجرا نکند، خواهان می‌تواند با اجازه مقام قضایی، گواهی پایان کار را با هزینه‌های خود دریافت کند و تمامی هزینه‌ها را از محکوم‌علیه بگیرد.

نکات مربوط به دعوای الزام به اخذ گواهی پایان کار:

1). در صورت طرح این شکایت در دادگاه، مالک اصلی ملک، محکوم به دریافت پایان کار می‌شود و اگر شخص دیگری به موجب قرارداد متعهد به دریافت پایان کار باشد مثل سازنده، محکوم به پرداخت خسارات و ضرر و زیان عدم انجام تعهد می‌شود.
2). برای گرفتن صورت‌مجلس تفکیکی یک ملک و بعد از آن سند مالکیت، ابتدا شما باید گواهی پایان کار داشته باشید در غیر اینصورت امکان دریافت صورت‌مجلس تفکیکی و سند وجود ندارد. ضمنا هر سه خواسته را می‌توانید ضمن یک دادخواست بیاورید.
مطالب مرتبط: دادخواست الزام به اخذ پایان کار و صورتمجلس تفکیکی

نویسنده: محمدعلی پوریانیک وکیل ملکی

2 thoughts on “دعوای الزام به اخذ پایانکار

  1. Sahar گفت:

    بسیار عالی ممنونم??

دیدگاهتان را بنویسید