اظهارنامه و نکات مربوط به آن
معمولا افراد حق خود را به روشهای مختلف از دیگری مطالبه میکنند. به عنوان مثال تماس تلفنی میگیرند یا پیامک ارسال میکنند یا حتی از طریق نامه عادی، حق خود را مطالبه میکنند. امّا این نکته را باید بدانید که شما نمیتوانید به هیچ کدام از موارد مذکور در دادگاه استناد بکنید. تنها یک روش قانونی و قابل استناد برای اشخاص وجود دارد که میتوانند حق خود را مطالبه کنند آن هم ارسال اظهارنامه رسمی است. چنانچه شخص در دادگاه شکایتی مطرح کنند میتوانند به اظهارنامه استناد کنند. در نتیجه اظهارنامه یک روش مطالبه حق به صورت رسمی است.
نکته1: گاهی ممکن است با ارسال اظهارنامه، مخاطب شما، خواسته شما را انجام دهد، مخصوصا زمانی که وکیل اظهارنامه را ارسال میکند.
نکته2: به دلیل اینکه اظهارنامه، قابلیت استناد در دادگاه را دارد حتما توصیه میشود برای طرف خود اظهارنامه ارسال نمایید.
نکته3: هر فردی با انگیزه و اهداف متفاوتی برای مخاطب اظهارنامه ارسال میکند. ممکن است برای مطالبه حق خود اظهارنامه بفرستید. ممکن است برای استعفاء یا رفع مسئولیت، اظهارنامه ارسال نمایید. یا برای اینکه طلب شما مشمول خسارت تأخیر تأدیه شود ممکن است اظهارنامه ارسال نمایید. در برخی موارد فرد ممکن است برای گرفتن اقرار اظهارنامه ارسال نمایید. یا برای صلح و سازش بخواهید اظهارنامه ارسال نمایید. در نتیجه برای هر امری میتوانید، اظهارنامه برای مخاطب خود ارسال کنید.
نکته 4: قانون مربوطه در خصوص ارسال اظهارنامه، قانون آیین دادرسی مدنی است. مواد 156 و 157 قانون مذکور در خصوص ارسال اظهارنامه آمده است.
نکته 5: هر چند ارسال اظهارنامه، اختیاری است، اما در مواردی ارسال اظهارنامه اجباری است. در قوانین مختلف، مواردی وجود دارد که شما باید اظهارنامه ارسال نمایید تا بتوانید اقدام بعدی خود را انجام دهید.
یادداشت: موارد الزامی ارسال اظهارنامه
نکته 6: برای ارسال اظهارنامه بعد از تهیه و تنظیم اظهارنامه خود، باید به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه نمایید. اگر مخاطب شما در سامانه ثنا ثبت نام کرده است، با داشتن نام و ناخانوادگی و کد ملی، میتوانید برای وی اظهارنامه ارسال کنید. در این صورت اظهارنامه برای مخاطب فورا ارسال میشود و برای ایشان، پیامک نیز ارسال خواهد شد. در صورتی که شخص ثنا نداشته باشد یا کد ملی طرف را نتوانید تهیه کنید به آدرس که در اظهارنامه ذکر نمایید، ارسال خواهد شد.
آثار ارسال اظهارنامه:
تهیه و تنظیم اظهارنامه و ارسال آن بسیار اهمیت داشته و ممکن است تبعات بسیاری برای فرد داشته باشد. اظهارنامه چنانچه به درستی و با درایت تنظیم نشود، مشکلات زیادی را برای اظهارکننده ایجاد میکند. چرا که اظهارات شخص در اظهارنامه، اگر به ضررش باشد، اقرار به حساب میآید. در نتیجه برای ارسال اظهارنامه، حتما از یک شخص حقوقی متبحر، کمک بگیرید.
همانطور که ذکر شد یکی از آثار اظهارنامه، این است که فرد میتواند به آن در دادگاه استنادکند.
انواع اظهارنامه:
اظهارنامه انواع زیادی دارد. مانند اظهارنامه ثبتی، مالیاتی، پلمپ تجاری، ثبت نام در دفاتر بازرگانی. اما منظور ما در این یادداشت، اظهارنامه موضوع ماده 156 و 157 قانون آیین دادرسی مدنی و قوانین خاص است.
این اظهارنامه شامل 2 نوع است. 1- اظهارنامه اختیاری 2- اظهارنامه اجباری
1- اظهارنامه اختیاری:
در بسیاری از موارد ارسال اظهارنامه، اختیاری است. یعنی شخص بدون ارسال اظهارنامه نیز میتواند در دادگاه علیه مخاطب شکایت کند. ارسال اظهارنامه اختیاری معمولا با هدف و انگیزه خاصی ارسال میشود.
2- اظهارنامه اجباری:
در این نوع اظهارنامه اگر شخص بخواهد شکایت حقوقی در دادگاه مطرح نماید حتما قبل از شکایت باید اظهارنامه ارسال کند. در صورتی که اظهارنامه ارسال نکند شکایتش رد میشود یا مسئولیتش رفع نمی شود. این نوع اظهارنامه در قوانین خاص آمده است.
مطالب مرتبط: صفحه انواع اظهارنامه
نویسنده: محمدعلی پوریانیک