موضوعات تجاری

اجرای چک صیادی از طریق دادگاه یا اداره ثبت

تفاوت مطالبه وجه چک از طریق دادگاه با ثبت

اجرای چک صیادی از طریق دادگاه یا اداره ثبت؟

تفاوت مطالبه وجه چک از اجرائیات دادگاه با اجرائیات ثبت

   اجرای چک صیادی از طریق دادگاه یا اداره ثبت؟ سوالی که بسیاری از افراد ممکن است بپرسند. برای پاسخ به این سوال کافی است شرایط هر کدام را بدانید. در این یادداشت به صورت مختصر و مفید به این موضوع می‌پردازیم.

1- وصول چک از طریق اجرائیات دادگستری بر اساس قانون نحوه اجرای محکومی‌های مالی انجام می‌شود. در نتیجه دارنده چک می‌تواند درخواست جلب صادرکننده را از دادگاه درخواست کند. اما در خصوص وصول چک از طریق اجرای ثبت، بر اساس آیین‌نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجرا انجام می‌شود. در نتیجه امکان حبس صادرکننده وجود ندارد. همچنین مستثنیات دین یا ممنوع‌الخروجی از طریق اجرای ثبت کمی متفاوت است. چرا که مصادیق مستثنیات دین در آیین‌نامه بیشتر به نفع بدهکار است.

2- در صورتی که امضای روی برگه چک با نمونه امضای صادرکننده چک انطباق نداشته باشد، دارنده چک نمی‌تواند از طریق اجرای ثبت اقدام کند. اما از طریق اجرای دادگستری می‌تواند اقدام نماید.

3- دارنده چک برای اینکه بتواند از طریق اجراییات دادگستری اقدام کند، در متن چک نباید عبارت تضمین نوشته شده باشد. بسیاری از چک‌هایی که صادر می‌شود تضمینی بوده و در متن آن ذکر شده با بابت تضمین انجام…. در این صورت دارنده نمی‌تواند از طریق اجراییات دادگاه چک را وصول کند. اما از طریق اجرای ثبت می‌تواند اقدام کند.

4- در برخی موارد دارنده چک زمانی نسبت به چک حق دارد که شرطی را انجام دهد. اگر در متن چک آمده باشد مشروط به انجام… در این صورت دارنده نمی‌تواند از طریق اجرائیات دادگستری اقدام کند ولی می‌تواند از طریق اجرای ثبت اقدام نماید.

5- زمانی که دارنده چک به بانک مراجعه می‌کند و چک را برگشت می‌زند، بانک در متن گواهی عدم پرداخت چک، دلیل برگشت شدن را ذکر می‌کند.

در صورتی که صادرکننده چک، اعلام مفقودی کرده باشد یا اعلام کند چک از طریق سرقت، جعل، کلاهبرداری و یا هر جرم دیگری از دستش خارج شده است. بانک بعد از اینکه از صادرکننده احراز هویت می‌کند، جلو پرداخت چک را می‌گیرد. در این صورت بانک در متن گواهی عدم پرداخت دلیل برگشت را مفقودی، جعل، سرقت، کلاهبرداری یا… درج می‌کند. در این صورت دارنده چک نمی‌تواند از طریق اجرای دادگستری چک را وصول کند. اما می‌تواند از طریق اجرای ثبت اقدام کند.

مطالب مرتبط: چک یا سفته؟

نویسنده: محمدعلی پوریانیک

2 thoughts on “اجرای چک صیادی از طریق دادگاه یا اداره ثبت

  1. Mickie گفت:

    These are truly fantastic ideas in regarding blogging.
    You have touched some pleasant things here. Any way keep up wrinting.

    My blog – how to get more followers on instagram

  2. Leia گفت:

    I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
    I do not know who you are but certainly you are going to
    a famous blogger if you are not already ;)!

دیدگاهتان را بنویسید